Co je sport a proč sportovat?

03.07.2012 18:41

Co je sport?

  • Pojmem sport je dnes obvykle označována pohybová (fyzická) aktivita provozovaná podle určitých pravidel a zvyklostí, jejíž výsledky jsou navíc měřitelné nebo porovnatelné s jinými provozovateli téhož sportovního odvětví.
  • Ve výše uvedené definici jsou důležitá tři omezení:

  • jedná se o pohybovou aktivitu, což vylučuje činnosti, kde se soutěží pouze pomocí duševních schopností nebo štěstí – například deskové hry, počítačové hry nebo hazardní hry s výjimkou pokeru (poker se podle některých definic označuje jako sport, podle některých ne, stejně tak jako např. šachy).
  • aktivita má jasná pravidla, podle kterých se soutěží – to vylučuje z oblasti sportu například válku.
  • aktivita má soutěžní charakter, dochází k poměřování jejích výsledků – to vylučuje například bojová umění provozovaná nesoutěžním filosoficky zaměřeným způsobem nebo jógu.
  • Prvním ze zdrojů, ze kterých se sport vyvinul, je podle historiků potřeba výcviku armád, která vyústila v nejrůznější hry a soutěže zaměřené na bojové dovednosti a na fyzickou zdatnost (zápas, lukostřelba, jízda na koni). Druhým zdrojem jsou rituální aktivity, kdy byla určitá forma soutěže prováděna jako součást obětního rituálu nebo rituálu předpovídání budoucnosti – do první kategorie patří řecké olympijské hry, do druhé kategorie mayské obřadní míčové hry.

 

Proč sportovat?

Přiměřený pohyb i odpočinek tělu prospívá. O tom není sporu, potvrdily to už výsledky řady studií a výzkumů. Otázka je jen to, co lze označit slovem přiměřený. Podívejme se tedy blíže na některé klady sportování:

  1. Pohyb pomáhá proti špatné náladě a stresu. Stačí dvacet minut cvičení a produkce hormonů endorfinu a serotoninu, jejichž nedostatek způsobuje např. deprese, úzkosti či agresivitu, stoupá. Pozitivní účinky posiluje cvičení v přírodě.
  2. Odpolední nebo podvečerní sportování navozuje kvalitní a hlubší noční spánek. Ráno se probouzíme odpočatější a lépe se soustředíme na práci.
  3. Při pohybu se snižuje hladina krevních tuků - škodlivého cholesterolu a triglyceridů. Pohyb přispívá i k prevenci kardiovaskulárních onemocnění vedoucích k infarktu i mozkové mrtvici.
  4. Sport udržuje svaly pružné a klouby ohebné. Je jednou z důležitých součástí prevence osteoporózy (řídnutí kostí).
  5. Pohyb pomáhá předcházet potížím s páteří a bolestem hlavy. Důvod je jednoduchý: ohebná páteř se nikde neblokuje a neutiskuje žádné nervy.
  6. Při pohybu se do krve dostává víc kyslíku. Škodlivé volné radikály mají méně šancí přispět nejen k rakovině tlustého střeva, ale i prsu.
  7. Začít se cvičením lze kdykoli. Zpočátku stačí půl hodiny dvakrát až třikrát do týdne. Ve svalech by mělo být cítit napětí, nikoli bolest.
  8. Střídají-li se různé sporty - nejlépe plavání, turistika, cyklistika nebo lyžování v rekreační podobě, všechny svaly a klouby jsou rovnoměrně zatěžovány. Tělo se pak formuje stejnoměrně. Můžeme si být jisti pozitivním účinkem na celkovou kondici a správný rozvoj pohybového aparátu.
  9. Rozcvička prohřeje a protáhne. Stačí deset minut mírného běhu či volnějšího šlapání na rotopedu zakončeného krátkým strečinkem.
  10. Různorodá fyzická aktivita - cvičení, procházky, plavání apod., udržuje hmotnost přiměřenou věku.
  11. Je dokázáno, že to, co se dělá s chutí, má větší smysl. V tělocvičně lze navázat přátelství a utužit kontakty s mnoha dalšími lidmi, kteří se snaží o stejnou věc- snížit svoji hmotnost. Posiluje se tedy nejen fyzická kondice , ale zlepšuje se i psychická stránka.