Hra na žabky

25.03.2014 13:16

Dnes si trochu pohrajeme a zatvoříme. Rozhodla jsem se pro jednou spoit dvě rubriky do jedné a napsat článek o hře, kterou si můžete vyrobit a potom zarhát. Jde o logickou stolní hru, ve které se hraje mozkem, nikolivěk kostkou a náhodou. Je pro dva hráče a nepořtebujete k ní téměř nic krom několika papírů. Přeji příjemnou zábavu!

Co budeš potřebovat? Jak už jsem psala, stačit Ti bude jen několik barevných papírů. Nejdřív si vezmi dva (nejlépe modré), slep je zezadu k sobě a nakresli na ně takovouto mapku:

Poté si vezmi dvě čisté A4 a mapku nakaždou z nich zhruba překresli. (Kameny stačí naznačit jako kolečka, ale jejich polohy by se měly, alespoň vůči ostatním kamenům, shodovat.)

Teď budeš stříhat kolečka z barevných papírů. Vystřihni dvě žlutá kolečka, a zelená a červená po dvanácti. Nakonec si sežeň dvě hrací figurky (mohou to být žabky, jak vidíš na obrázku, ale bohatě postačí i kamínky, nebo figurky z Člověče, které budou na modrém plánku dobře vidět.)

Pravidla hry

Příprava:
 
Každý hráč si vezme jednu žlutou, šest červených a šest zelených koleček a jednu z bílých mapek. Mapku si zakryje např. knihou, aby ji druhý hráč neviděl. Kolečka si na ní poté rozloží tak, aby na kamenech A, B a Cíl žádné nebylo a aby žádná tři zelená kolečka nebyla propojena spojnicemi. (Tzn. sousedit spolu mouhou maximálně 2 zelená kolečka.) poté si hráči položí své žabky na modrou hrací plochu - jeden z nich začíná na kameni A, druhý na kameni B.
 
Samotná hra:
 
Co znamenají vlastně ta kolečka?
  • Červená - Když na moje červené kolečka šlápne prtihráč, vrací se na na start. Když šlápnu na své červené kolečko, nic se neděje.
  • Zelená - Když šlápnu na protihráčovo červené kolečko, ale budu tam mít své zelené, zůstávám stát a nepropadávám se zátky na start. Když protihráč šlápne na mé zelené kolečko, nic se neděje.
  • Žlutá - Pokud se propadnu na úrovni svého žlutého kolečka nebo mezi ním a cílem, nevracím se na start, ale na něj. Moje žluté kolečko nijak neovlivňuje soupeře.
Cílem hráčů je se dostat na cílový kámen. V každém kole se posouvají pouze o jedno políčko. Smí se posunout pouze na takové políčko, které je s tím, na kterém právě stojí, spojeno čarou.
 
Doufám, že jste to pochopili a že si hru náležitě užijete!
Pandora
 
PS: Mám vymakané řešení, které nejde porazit. Pokud se ho chceš dozvědět, napiš na pandorin-blog(zavináč)seznam.cz.