Pavučina

14.06.2012 14:55

Pavučina

  • Pavoučí vlákno produkují snovací žlázy, které ústí ve snovacích bradavkách. Vláknou původně sloužilo k vystýlání nor a obalování kokonů. Snovací bradavky vznikly přeměnou zadečkových končetin předků dnešních pavouků. Nacházejí se na břišní straně zadečku. Jejich počet kolísá od dvou do čtyř párů. Snovací žlázy produkují tekutý, na vzduchu rychle tuhnoucí sekret, jehož hlavní složkou je bílkovina. Protože tvorba této bílkoviny je energeticky náročná, pavouci málokdy budují zcela novou pavučinu, spíše se ji snaží neustále opravovat. Při tvorbě nové pavučiny navíc požírají zbytky pavučiny staré.
  • Kruhová síť je dokonalou konstrukcí. Její výhoda spočívá především v tom, že na ni pavouk spotřebuje poměrně málo vlákna a přitom získá značnou lovnou plochu. Kromě toho je možné ji zbudovat prakticky kdekoli a navíc může být umístěna ve výšce, takže je i sám pavouk (a jeho síť) relativně bezpečnější. Stavbu sítě pavouk začíná prvním vodorovným lanem, které vytvoří buď přelezením mezi dvěma větévkami, nebo je nechá unést větrem. Poté z obou konců lana prověsí smyčku, z jejíhož vrcholu se spustí kolmo dolů, kde ukotví třetí konec sítě. V tuto chvíli má tedy zbudovány tři hlavní paprsky sítě a jeden dílek obvodu. Stejným způsobem vybuduje další paprsky sítě a celý obrys. Nakonec přelézáním mezi paprsky od středu ven vytváří spirálovitou síť.
  • Strach z pavouků má mnoho lidí, nikdo však přesně neví proč. Snad za to může nezvyklý způsob jejich pohybu, snad osm dlouhých a často více či méně chlupatých končetin a zavalité tělíčko, možná skrytý způsob jejich života či lepkavé pavučiny, jimiž omotávají bezmocnou oběť. Svou roli nepochybně hraje i to, že všichni pavouci jsou jedovatí a existují druhy, jejichž jed je nebezpečný i člověku. Počet pavouků jedovatých pro člověka je však v porovnání s celkovým počtem druhů zcela zanedbatelný. V našich oblastech navíc nežije žádný z nich.
     
  • Věděl/a jsi, že pavučina je nejsilnější vlákno na světě a že kdyby jí bylo víc, udržela by most?
  • Máš také strach z pavouků?