Předpovídáme počasí

03.11.2012 09:03

 

Kdy můžeme čekat hezké počasí?

Je-li západ slunce červený nebo tmavožlutý a ve dně světle modrá obloha, objeví-li se po západě slunce na obloze mračna, je-li večer a ráno hojná rosa, je-li vycházející slunce čisté a jasné, jsou.li velké rozdíly mezi nízkou teplotou noční a vysokou teplotou denní, kokrhá-li ráno silně kohout,  vzlétá-li skřivan při zpěvu do velkých výšek,  blýská.li se večer silně a bez hřmění, skřehotají-li večer žáby,  rozlézají.li se mravenci,  jsou-li ráno tráva a křoviny plné pavoučích sítí.

 

Kdy můžeme čekat déšť?

 

Tvoří-li se k večeru těžké mraky, jsou li dálky velmi jasné, rozléhá-li se zvuk do dálek, stoupá-li mlha vzhůru, kouří-li se z útesů, vychází-li ráno slunce nad mrakem, létají.li vlaštovky nízko nad zemí, sedí-li holubi nehybně na střeše, je.li večer a ráno tráva zcela suchá, vystupuje-li zápach z kanálů.

 

Vítr

Vítr ohlašuje tmavomodré nebe a červený západ slunce.

 

Tuhou zimu

ohlašuje mimořádná úroda šišek, jeřabin, vysoká mraveniště, spousta myší.

 

Někdy i tato pravidla zklamou a svéhlavá příroda udělá něco zcela opačného, než je napsáno v příručkách a než tvrdí zkušení zálesáci. Pozoruj proto sám všechny přírodní jevy a ověř si, která z předpovědí zde uvedených se ti splnila a která zklamala. Jen dlouhodobým vlastním pozorováním nabudeš určitého cviku v předpovídání počasí.