Rozcvička rozhýbe tělo a projasní duši

16.02.2014 16:42

Ano, ano. Kdysi jsme tu měli podobnou soutěž. Jenže ty doby se soutěžemi už jsou pryč a proto je čas na rozcvičku upozornit znova. A tentokrát tu bude i něco navíc: pokud se Ti rozcvička povede a budeš i dostatečně psavecky zdatný/á, tak o ní můžeš napsat článek a my ho rády zveřejníme mezi ostatními. (To mi připomíná: kdyby se někdo chtěl stát členem redakce, nevidíme v tom problém. Formulář jdete v sekci Vzkazy. Sice jsme asi dost vyběravé, ale takový dobrý článek už předem by nebyl k zahození :-)). Ale abych vlastně něco napsala přímo k té rozcvičce.

Kdy, kde a jak? 

Zdá se to jako hloupé otázky, ale někomu to opravdu nemusí být moc jasné. Kdy - samozřejmě že ráno, povinná rozcvička před tělocvikem se nepočítá. Kde? Nejlépe v pokoji, po vylezení z postele - člověk má většinou velký odpor se k tomu přinutit, ale když to zkusíte, uvidíte, že Vám to alespoň pomůže trochu otevřít oči a usmát se na svět. No a jak - záleží na časových a pohybových možnostech.

Moje verzička pro lidi s podobným časovým prostorem a pohybovými schopnostmi, jako jsem já

Pokud se mi povede vylézt z postele relativně brzo (do pěti minut po probuzení), tak si na začátek dám rozcvičovací část. Takže takovéto vykrucování všech končetin, včetně hlavy. A potáhneme se.... Co ale dělám pokaždé, je posilující část. 30- 40 sedů-lehů (dle času), spor 1-2 minuty a 10 - 20 kliků.

Proč?

Když se člověk rozcvičí, lépe se mu zýbe, už tolik nezavírá oči a má dobrý pocit, že udělal něco pro svoje tělo. Celý den máte pak lepší náladu, anebo alespoň ráno. Krom toho, že si tím samozřejmě taky zlepšujete fyzičku.

Osvěženíčko nakonec

Co Ti zpříjemní den ještě více než rozcvička, co podle mého je ještě důležitější nevynechat, je sprochování studenou vodou. Člověku to zpočátku připadá jako zbytečná vražda, ale oba dva body Ti dokážu vyvrátit. Zbytečné to rozhodně není - osvěží to, otuží to, zahřeje to (jako když z toho vylezete) a prokrví to tělo. A rozhodně vás to nezavraždí. Po čase si na to zvyknete a opravdu to bude jen osvěžení. Doporučuji nastavit si sprchu na ten nejsilnější proud, člověk potom tolik nevnímá, jak je to studené.
 
Tak To by bylo snad všechno, doufám, že Vám moje rady k něčemu budou a že se najde někdo, kdo nám pošle pěkný článek o svých rozcvičkách.
Pandora