Smršťovačky

27.01.2014 14:34

Dnes Vám představím další úžasnou možnost tvoření šperků, náušic, nebo jenom hezkých doplňků do pokoje. Mnozí z Vás jistě ještě ani nesylšeli o smršťovací fólii (pokud ano, omlouvám se). Je pomůckově nenáročná, stačí jen ona, pastelky, které nejsou na vodové bázi a trouba. Můžeme začít:

Smršťovací fólie nejsou dostání v všech papírnictvích, ale když trochu zapátráte, někde je najdete. Po internetu je lze koupit na davona.cz. Jedna A4 fólie stojí přibližně dvacet korun  - cena přiměřená a výsledky dobré. Doporučuji si obrázek nejdříve předkreslit na bílý papír a ten potom vložit pod fólii a překreslit obrázek. Oba se Vám (pokud děláte náušnice) povedou stejně a obrázek si můžete nejdříve pořádně promyslet. Potom ho vystřihneme. (Pozor, fólie snadno praská!) V některých návodech se píše, že je lepší stříhat asi půl cenťáku okolo, ale podle mě je to zbytečné.

Pokud chceme udělat něco vysacího, nezapomeneme vystříhnout nahoře obloučky, do kterých se bude dělat děrovačkou díra. Taky doporučuju děrovačku si otevřít, do obloučku si udělat tečku a vložit ho tam tak, abyste tečku vyděli - hlavně nudělat polodíru, takže vlastně jen výkus z obloučku!

Obrázek potom šoupneme do nahřáté trouby (150°C). Smršťování trvá asi dvě minuty. Obrázky se nejdříve začnou kroutit, toho se nelekejte, však ony se zase narovnají. Není radno dělat obrázky příliš vysoké vzhledem k jejich šířce a naopak, protože potom už se nenarovnají.

Tak doufám, že si to vyzkoušíte a že Vás to taky bude bavit!